Verkeersexamen

Op de dag van het jaarlijkse verkeersexamen verheugden de kinderen zich enorm. Of ging het toch meer om het zwemmen daarna in het Sportiom? Dat was namelijk traditie jarenlang.

Toch hebben wij een aantal jaren geleden het besluit genomen om niet meer deel te nemen aan het theoretisch en praktisch verkeersexamen. Waarom?

De druk op ons onderwijsprogramma dwingt ons keuzes te maken. Omdat wij het belangrijk vinden dat kinderen zich kunnen redden in het verkeer, willen we wel de verkeerslessen blijven geven, maar hebben besloten niet meer deel te nemen aan het landelijk examen. Daarvoor hadden we een aantal argumenten, waaronder tijd, of liever het gebrek aan tijd.

Om kinderen goed voor te bereiden op het theoretisch examen (je wilt tenslotte dat ze allemaal slagen!) vraagt dat veel tijd. Naast de gewone verkeerslessen zijn er de proefexamens, en allerlei andere extra oefeningen. Dat ging ten koste van andere vakken.

Naast tijd speelden ook een aantal praktische zaken mee. Het vinden van ouders die wilden helpen werd elk jaar een groter probleem. De politie had geen tijd meer om te controleren of de fietsen voldeden aan de eisen. Dat moesten we dus zelf regelen.

Het gebeurde desondanks nog geregeld dat kinderen met een ondeugdelijke fiets op school kwamen op de dag van het examen. Dat gaf veel stress.

We zagen kinderen na de diploma uitreiking met losse handen over de stoep fietsen. Hoezo geslaagd ???

Als school beperken wij ons dus tot de verkeerslessen. Mocht u als ouders met uw kind willen oefenen, kan dat. In de hele gemeente staan bordjes die de fietsroute van het examen aangeven. De route is eenvoudig na te fietsen.